Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

900,000 to go!

Έπιασα την Panasonic DVC Pro50 και το τριπόδι υπομάλης, μιά μπαταρία που διαρκεί όλη μέρα και μια κασέτα και τα κουβάλησα στην χωματερή του Cavo Greco. Στήθηκα στην άκρη του βουνού από σκουπίδια μην ξέροντας απο που να αρχίσω. Η βρώμα από την σαπίλα των οργανικών αποβλήτων ήταν απερίγραπτη.

Ένα ποδοσφαιράκι, βαλίτσες, παπούτσια, παιγνίδια, ρούχα, μπάλες και στρώματα μαρτυρούσαν την ύπαρξη ζωής κάπου… σε κάποιο υπνοδωμάτιο, κάποιο σχολείο, ένα μπαρ… 2, 5 ή και 10 χρόνια πριν! Άχρηστα πιά και μισοσκεπασμένα με χώμα δημιουργούν ένα απαίσιο foreground στην υπέροχη γαλάζια θάλασσα του όμορφου ακρωτηρίου.

Τυπωμένη κορδέλα ταμειακής μηχανής και σαπισμένες πατάτες δίπλα από σπασμένα φλιτζάνια καφέ ήταν απόδειξη της αδιαφορίας μας. Μιλώ για μάς και για την στιγμή που επιλέγουμε να ρίχνουμε στον ίδιο κάλαθο που ρίξαμε πριν λίγο τις φλούδες του αγγουριού και το χαλασμένο μιξεράκι του καφέ.

Πόσοι ξέρουμε το Reduce, Reuse και Recycle? Είμαστε σχεδόν η τελευταία χώρα της Ευρώπης με ποσοστό ανακύκλωσης 13%. Οι υπόλοιπες αγγίζουν το 45%. Ο κάθε Κύπριος παράγει 770 κιλά σκουπίδια τον χρόνο. Έχουμε πάνω απο 900 χωματερές στην Κύπρο. Μήπως εμείς βολευόμαστε στρουθοκαμηλίζοντας ή απλά δεν ξέρουμε τι να κανουμε και πώς...?

Είπαμε ότι πρέπει να βγάλουμε το κεφάλι μας από την τρύπα και να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας. Όλοι μας. Ξεκινήσαμε με πολύτιμο σύμμαχο τον κ. Θεοπέμπτου το Cyprus CSR Media Initiative 2010 με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα (δες εδώ) Η πρωτοβουλία ξεκίνησε εδώ και μήνες απο το γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος με πρώτο θέμα επιλογής τις χωματερές για μια σειρά απο 12 περιβαλλοντικά θέματα που θα γίνουν φιλμάκια των 30" για προβολή στην τηλεόραση τον Σεπτέμβριο.

Το συγκεκριμένο φιλμάκι ή PSA (Public Service Announcement) για τους σκουπιδότοπους γυρίστηκε στο Cavo Greco, το Βατι και την Μαλούντα.



Το απόγευμα εκείνο ήρθα στο σπίτι με ένα μπράτσο γεμάτο μαυράδες από τα επανειλημμένα κτυπήματα στο βαρετό τριπόδι που έστησα και ξέστησα 100 φορές... και βάλε! Πριν μπω κάτω από το καυτό νερό άδειασα το ντουλάπι με τον κάλαθο σκουπιδιών. Έντυσα 4 χαρτοκιβώτια με πλαστικά σακούλια και με χοντρό μαρκαδόρο έγραψα… χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, φαγητά. Πρόσθεσα ακόμα 2 άσπρες σακούλες στην αποθήκη με τα σακούλια ανακύκλωσης και έριξα όλα μου τα ρούχα σε λεκάνη με dettol! Μου μένει ο κάδος κομποστοποίησης.

Μία ευαισθητοποιημένη... 900,000 to go!

Σήμερα, στο τέταρτο φιλμάκι με θέμα τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, καταγράφω διαλυμένες μπαταρίες, μουχλιασμένες μαξιλάρες, σκουριασμένους καταλύτες και ντεπόζιτα βενζίνης... μερικά ακόμα μισογεμισμένα… μια σπίθα χρειάζεται και... BOOOMΜΜ!!

______________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: